Nieuws

Categorieën
Archief
9 juni 2020

Geboorte nieuws! Wist je dat de partner van een kersverse moeder vanaf 1 juli 2020 recht heeft op aanvullend geboorteverlof?

Geboorteverlof: Het geboorteverlof voor partners is eenmaal het aantal werkuren per week, ofwel 1 werkweek doorbetaald verlof. Het geboorteverlof moet binnen 4 weken na de geboorte opgenomen worden.

Aanvullend geboorteverlof: vanaf 1 juli 2020 kunnen partners ook aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit is maximaal 5 weken (dus 5 keer het aantal werkuren per week) en is dus een aanvulling op het gewone geboorteverlof. Dit is vastgelegd in de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Het aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opgenomen worden.

Voor het opnemen van het aanvullend geboorteverlof gelden 3 voorwaarden:

  • Het kind is geboren op of na 1 juli 2020.
  • De werknemer is de partner van de moeder van het kind.
  • De werknemer heeft eerst het standaard geboorteverlof opgenomen.

Wat te doen?

Wil een werknemer gebruikmaken van het aanvullend geboorteverlof? Dan moet je als werkgever voor deze werknemer een uitkering voor de verlofperiode aanvragen bij het UWV. De uitkering is 70% van het (maximum) dagloon. De uitkering wordt door het UWV betaald aan jou als werkgever en als werkgever betaal je dan het loon (voor 70%) door aan de werknemer tijdens het verlof. In de salarisapplicatie van H@RY verloopt dit verder automatisch.

Vragen  hierover, of meer weten over onze salarisadministratie en HRM dienstverlening? Chat, mail of bel met H@RY.

info@HRY.nl | +31(0) 184 49 68 00

Pieter de Jong
Specialist Loonadvies